Kutia kresowa

Magazyn Kuchnia
22.12.2018 14:43
A A A
Kutia kresowa z pszenicy i maku

Kutia kresowa z pszenicy i maku (shutterstock.com)

Na wielu polskich stołach gości kutia - deser z pszenicy z dodatkiem, maku, miodu, migdałów i rodzynek.

Dla 5 osób
Przygotowanie: 4 godziny

Kutia kresowa - składniki:

200 g ziaren pszenicy
140 g maku
4 łyżki półpłynnego miodu
110 g cukru pudru
łyżka olejku migdałowego
50 g rodzynek
50 g migdałów
125 ml słodkiej śmietanki
połówki orzechów włoskich do dekoracji

Kutia kresowa - przygotowanie:

Pszenicę przebieramy, oddzielając połamane ziarna. Zalewamy w garnku wrzątkiem, odstawiamy na noc. Zagotowujemy, odcedzamy, zalewamy świeżym wrzątkiem i gotujemy ok. 3,5 godziny do miękkości. Osączamy na sicie, studzimy. Mak płuczemy, przelewamy wrzątkiem, osączmy na sicie, mielemy w maszynce z drobnym sitkiem. Mieszamy z ugotowaną pszenicą i podgrzanym miodem, dodajemy cukier puder, mieszamy. Skrapiamy olejkiem migdałowym, mieszamy z rodzynkami, migdałami i śmietanką. Rozkładamy do miseczek, dekorujemy połówkami orzechów, wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE