Dla 10 osób
Przygotowanie 20 minut

Kompot z suszonych owoców - składniki:

400 g suszonych jabłek
200 g suszonych gruszek wędzonych
100 g suszonych moreli
200 g suszonych śliwek z pestkami
100 g małych, ciemnobrązowych rodzynek
skórka skrojona z wyszorowanej i wyparzonej cytryny
laska cynamonu (ok. 10 cm)
gwiazdka anyżu
kawałek (ok. 5 cm)
laski wanilii
4 goździki

Kompot z suszonych owoców - przygotowanie:

Suszone owoce, rodzynki i skórkę z cytryny (cienko skrojoną, bez białej gąbczastej masy) wkładamy do dużego garnka. Dodajemy cynamon, anyż, wanilię i goździki, wlewamy 2-3 l zimnej wody. Zagotowujemy, gotujemy ok. 20 minut na maleńkim ogniu. Zdejmujemy z ognia, garnek przykrywamy i odstawiamy na noc. Rano kompot przecedzamy. Podajemy bez dosładzania.