Postna kapusta z grzybami i śliwkami

Anna Gaik
06.12.2018 14:17
A A A
Tradycyjna postna kapusta z grzybami

Tradycyjna postna kapusta z grzybami (shutterstock.com)

Tradycyjną postną kapustę z grzybami warto doprawić miodem pitnym lub półsłodkim winem. Można też dorzucić suszone, wędzone śliwki.

Dla 6 osób
Przygotowanie: 2 godziny
Oczekiwanie: 2 dni

Postna kapusta z grzybami - składniki:

duża cebula
1 i 1/2 kg kiszonej kapusty
60 ml oleju
po 8-10 ziarenek jałowca, ziela angielskiego i pieprzu
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku
70 g namoczonych przez noc suszonych grzybów
100 g suszonych wędzonych śliwek (opcjonalnie)
140 ml miodu pitnego lub czerwonego półsłodkiego wina
sól, pieprz

Postna kapusta z grzybami - przygotowanie:

Cebulę siekamy. Kapustę odciskamy i zachowujemy sok. W garnku na oleju rumienimy cebulę. Wkładamy kapustę, zalewamy 200 ml wody i chwilę podgrzewamy. Dodajemy jałowiec, ziele, pieprz, liście laurowe, nacięte ząbki czosnku i posiekane grzyby. Dusimy na małym ogniu ok. godziny. Odstawiamy na noc. Następnego dnia kapustę zagotowujemy, dodajemy śliwki (opcjonalnie) i miód pitny lub wino. Dusimy ok. godziny. Jeżeli w garnku jest dużo płynu, dusimy kapustę bez przykrywki, jeśli mało – uzupełniamy wodą lub zachowanym kwaśnym sokiem z kapusty. Studzimy i odstawiamy na noc. Kolejnego dnia kapustę podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE