Na 12 porcji
Przygotowanie: 4 godziny
Oczekiwanie: 12 godzin

Wolno pieczony udziec z indyka podawany z brukselką - składniki:

ok. 2 kg udźca indyka (bez kości)
2 łyżki grubo mielonego pieprzu
łyżka soli lub mniej
6 łyżek domowego sosu bbq (przygotowanego z 4 łyżek przecieru pomidorowego, czubatej łyżki wędzonej mielonej papryki, 2 łyżek miodu, soku z połowy cytryny i 1/3 łyżeczki soli) lub gotowego sosu
4 łyżki oleju
2 główki czosnku
cytryna do dekoracji

Wolno pieczony udziec z indyka podawany z brukselką - przygotowanie:

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Posypujemy je pieprzem, solą i ze wszystkich stron nacieramy sosem BBQ. Z udźca formujemy pieczeń i związujemy ją bawełnianym sznurkiem kuchennym. Odstawiamy w chłodne miejsce na noc Mięso przed pieczeniem ogrzewamy do temperatury pokojowej. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju i ze wszystkich stron obsmażamy uformowaną pieczeń. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego, wstawiamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 120 st. i wraz z główkami czosnku pieczemy 3 godziny – nie odwracamy mięsa, tylko kilka razy polewamy je wytwarzającym się sosem. Na koniec wyjmujemy główki czosnku, zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 st. i podpiekamy pieczeń 10-12 minut. Gotowy udziec z indyka możemy podawać i na zimno jak wędlinę, i na ciepło, np. z gotowaną brukselką. Brukselkę możemy też upiec:
Brukselka pieczona:
główki brukselki myjemy, obieramy z brzydkich zwiędniętych listków, przekładamy do miski. Dodajemy 2-3 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego, łyżkę sosu sojowego, octu ryżowego i syropu klonowego oraz pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy gałązkami tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy 20-30 minut. W połowie pieczenia musimy przemieszać główki brukselki.