Sernik z czekoladową kruszonką

Magazyn Kuchnia
23.12.2018 08:38
A A A
Sernik z czekoladową kruszonką

Sernik z czekoladową kruszonką (shutterstock.com)

Tradycyjnym polskim wypiekiem jest sernik - nasza propozycja to ciasto z czekoladową kruszonką.

Na 24 porcje
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 60 minut

Sernik z czekoladową kruszonką - składniki:

Ciasto:
400 g mąki
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki dobrej jakości kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
3 łyżki śmietany 18-proc.
Masa serowa:
1200 g twarogu
100 g masła
5-6 jajek
200 g cukru
cukier waniliowy
ugotowany ziemniak lub budyń waniliowy
ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
szczypta soli
80 g gorzkiej czekolady

Sernik z czekoladową kruszonką - przygotowanie:

Na ciasto mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy masło i śmietanę i wszystko siekamy, łącząc składniki, na końcu wyrabiamy. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i jedną wkładamy na godzinę do lodówki, drugą do zamrażalnika.
Na masę ser dwukrotnie mielemy. Masło roztapiamy. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem zwykłym i waniliowym na puch. Do masy jajecznej dodajemy partiami ser, roztopione masło, mielonego ugotowanego ziemniaka lub budyń waniliowy i kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie). Na końcu ubijamy sztywną pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie łączymy ją z masą serową za pomocą łyżki.
Schłodzoną w lodówce część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wylewamy na nią masę serową.
Czekoladę siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nią wierzch sernika. Wyciągamy z zamrażalnika drugi kawałek ciasta i ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nim sernik i pieczemy ciasto godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE