Piernik kakaowy

Magazyn Kuchnia
19.12.2018 12:25
A A A
Aromatyczny piernik kakaowy

Aromatyczny piernik kakaowy (shutterstock.com)

Piernik kakaowy to pyszne ciasto pełne aromatycznych przypraw.

Na 12 porcji
Przygotowanie: 2 godziny
Oczekiwanie: 4-5 dni

Piernik kakaowy - składniki:

masło i tarta bułka do formy
260 g mąki
3 łyżki dobrej jakości kakao
sól
2 łyżeczki proszku do pieczenia
po 1/2 łyżeczki: mielonych goździków, jałowca, cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, przyprawy do pierników
3 jajka
100 g masła
180 g drobnego cukru
160 g płynnego miodu
5 łyżek mleka

Piernik kakaowy - przygotowanie:

Podłużną formę o długości ok. 23 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st.
Przesianą mąkę wsypujemy do miski razem z kakao i mieszamy ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy mikserem z cukrem na puszysty krem. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce miód, a następnie po jednym żółtku. Masę wlewamy do miski z mąką i dodając mleko, mieszamy wszystkie składniki. Na końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 40-50 minut albo tak długo, aż wbity w piernik patyczek będzie suchy.
Po całkowitym ostudzeniu szczelnie zawijamy piernik i odkładamy w chłodne miejsce na kilka dni. Możemy też wcześniej przekroić piernik na pół i przełożyć go np. powidłami.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE