Śledzie w śmietanie z musztardą francuską

Magazyn Kuchnia
22.12.2018 09:18
A A A
Śledzie w śmietanie z musztardą francuską

Śledzie w śmietanie z musztardą francuską (shutterstock.com)

Śledzie w śmietanie z musztardą francuską są delikatne i rozpływają się w ustach.

Dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 12-24 godziny

Śledzie w śmietanie z musztardą francuską - składniki:

cebula
jabłko (opcjonalnie)
sok z cytryny (opcjonalnie)
400 ml kwaśnej śmietany
100 g musztardy francuskiej i do dekoracji
świeżo mielony pieprz
łyżeczka cukru
sól
6 filetów śledziowych matiasów
kawałek zielonej części pora do dekoracji
koperek do dekoracji

Śledzie w śmietanie z musztardą francuską - przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Jeśli lubimy, możemy do sosu dodać jabłko, wtedy obieramy je, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Śmietanę łączymy z musztardą, cebulą i jabłkiem (opcjonalnie). Doprawiamy cukrem, pieprzem i solą (ale nie za dużo, bo śledzie są już słone). Do tak przygotowanego sosu wkładamy filety (możemy je pokroić na małe kawałki) i wstawiamy na noc (lub na dobę) do lodówki, żeby smaki się połączyły.
Tak zamarynowane śledzie wykładamy na talerz i dekorujemy umytymi i pokrojonymi kawałkami pora, koperkiem oraz musztardą francuską.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE