Śledzie w buraczkach

Magazyn Kuchnia
20.12.2018 09:10
A A A
Śledzie w buraczkach

Śledzie w buraczkach (shutterstock.com)

Śledzie w buraczkach to świetny pomysł na smakowita przystawkę.

Dla 6 osób
Przygotowanie: 70 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Śledzie w buraczkach - składniki:

300 g buraków
6 filetów śledziowych (matiasów)
łyżka octu balsamicznego
2 czerwone cebule
200 g śliwek marynowanych
2-3 jajka na twardo
2 łyżki majonezu
pieprz
przyprawa korzenna do pierników
(opcjonalnie)
3 łyżki oleju lnianego

Śledzie w buraczkach - przygotowanie:

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Studzimy, obieramy, kroimy w kostkę. Śledzie płuczemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki, skrapiamy octem balsamicznym. Cebule obieramy, siekamy. Odsączone z zalewy śliwki drobno kroimy. Jajka obieramy, kroimy. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy z majonezem, odstawiamy na 15-30 minut. Oprószamy pieprzem, przyprawą korzenną (opcjonalnie) i skrapiamy olejem lnianym.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE