Dla 6 osób
Moczenie grzybów: 8 godzin
Przygotowanie: 60 minut

Zupa grzybowa z łazankami - składniki: 

100 g suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)
500 ml bulionu warzywnego
3-5 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
marchewka
cebula
łyżka masła
sól, pieprz
200 g makaronu typu łazanki
150 ml śmietany 22-proc. (opcjonalnie)
natka

Zupa grzybowa z łazankami - przygotowanie:

Grzyby dokładnie płuczemy, a następnie zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc.* Następnego dnia w tej samej wodzie wraz z przyprawami gotujemy grzyby, aż będą miękkie (20-30 minut). Wywar przecedzamy do garnka z bulionem warzywnym, uważając na piasek z grzybów, który mógł się zebrać na dnie naczynia. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle i dorzucamy do wywaru. Odsączone grzyby kroimy w paski i także dodajemy do zupy, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Łazanki gotujemy al dente i dodajemy do ugotowanej grzybowej. Śmietanę przekładamy do miseczki, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka (opcjonalnie). Grzybową podajemy posypaną natką.