Dla 6 osób
Moczenie i przygotowanie: 4 godziny

Pierogi z kapustą, grzybami i jajkami na twardo - składniki:

Farsz:
40 g suszonych grzybów
duża cebula
750 g kapusty kiszonej
łyżka masła
2 jajka
pieprz
sól
olej lniany lub olej rzepakowy
Ciasto:
400 g mąki
jajko

Pierogi z kapustą, grzybami i jajkami na twardo - przygotowanie:

Na farsz wypłukane grzyby moczymy 3-4 godziny w niewielkiej ilości ciepłej wody. Gotujemy je w tej samej wodzie, aż będą miękkie (30-40 minut), odcedzamy, zachowując wywar, drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę odciskamy i jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy na sicie, odciskamy. Na rozgrzanym w rondlu maśle smażymy posiekaną cebulę, dodajemy kapustę, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy, aż będzie miękka (45-60 minut), a płyn prawie odparuje. Ugotowaną kapustę siekamy. Jajka gotujemy na twardo, siekamy, mieszamy z grzybami i kapustą, przyprawiamy do smaku solą i obficie pieprzem.
Na ciasto zagniatamy mąkę, jajka, szczyptę soli i niewielką ilość ciepłej wody. Rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką wycinamy krążki. Na środku każdego nakładamy po łyżeczce nadzienia, mocno zlepiamy brzegi ciasta. Wkładamy pierogi do wrzącej, osolonej wody i gotujemy, aż wypłyną. Odcedzamy. Przed podaniem skrapiamy olejem lnianym lub smażymy na oleju rzepakowym.