Barszcz na zakwasie z uszkami

Magazyn Kuchnia
16.12.2018 09:37
A A A
Barszcz na zakwasie z grzybowymi uszkami

Barszcz na zakwasie z grzybowymi uszkami (shutterstock.com)

Barszcz na zakwasie z grzybowymi uszkami to w wielu polskich domach wigilijne danie obowiązkowe.

Dla 6 osób
Przygotowanie zakwasu: 20 minut
Oczekiwanie na zakwas: 5-6 dni
Przygotowanie barszczu: 2 godziny

Barszcz na zakwasie z uszkami - składniki:

Zakwas:
1 kg buraków
główka czosnku
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki soli
szczypta cukru
kromka suchego razowego chleba
Uszka:
260 g mąki (typ 500)
2 jajka
300 g suszonych grzybów namoczonych przez noc w 100 ml letniej wody
3 cebule
olej
sól, pieprz
Barszcz:
1 kg buraków
10 g suszonych grzybów
włoszczyzna
winne jabłko
sok z cytryny
500 ml zakwasu buraczanego
cukier (opcjonalnie)

Barszcz na zakwasie z uszkami - przygotowanie: 

Na zakwas buraki obieramy, kroimy na plastry. Czosnek obieramy. Buraki ciasno układamy w kamionkowym garnku lub w wyparzonym słoju, przekładając je czosnkiem i przyprawami. Zalewamy 2 litrami przegotowanej, osolonej (łyżka na litr), letniej wody, na wierzchu układamy chleb. Garnek przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy na 5-6 dni w ciepłe miejsce. Powstały podczas kiszenia kożuch usuwamy, zakwas przecedzamy przez gęste sito lub gazę i przelewamy do butelek, szczelnie zakręcamy. W lodówce przechowujemy go nawet kilka miesięcy.
Na uszka zagniatamy luźne ciasto z mąki i jajek, dolewając wodę według potrzeby –powinno wystarczyć ok. 50 ml. Namoczone wcześniej grzyby gotujemy 30-40 minut, studzimy i drobno kroimy. Cebule siekamy i smażymy na odrobinie oleju, dodajemy grzyby, przyprawiamy. Smażymy, aż farsz będzie spójny i lepki. Ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku 4 cm. Na każdym kładziemy trochę farszu, składamy na pół, tworząc trójkąt, ściskamy brzegi. Następnie sklejamy przeciwległe rogi trójkątów. Uszka przykrywamy ściereczką, żeby nie wysychały. Wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Odcedzamy po ok. 3 minutach od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Na barszcz buraki szorujemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy 60 minut w 180 st. Studzimy. Suszone grzyby zalewamy 500 ml przegotowanej wody, moczymy 15 minut. Dodajemy obraną, pokrojoną włoszczyznę, pokrojone na ćwiartki jabłko, gotujemy 30 minut. Przecedzamy. Upieczone buraki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy 500 ml gorącej wody, gotujemy 10 minut. Przecedzamy. Oba wywary łączymy, przyprawiamy, doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy zakwas buraczany, przyprawiamy i mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy, żeby barszcz nie ściemniał. Podajemy z uszkami.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE