Dla 6 osób
Przygotowanie: 50 minut
Oczekiwanie: 2 godziny i 12 godzin

Kurczak pieczony nadziewany jabłkami - składniki:

młody kurczak zagrodowy (ok. 1200 g)
Marynata:
2 łyżki musztardy
3 łyżki soku z cytryny
łyżka soli gruboziarnistej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
4 zmielone ziarna ziela angielskiego
2 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
Nadzienie:
2 jabłka (antonówka, złota reneta)
100 g surowego wędzonego boczku i 2 plastry
3 łyżki oliwy

Kurczak pieczony nadziewany jabłkami - przygotowanie:

Przed marynowaniem kurczaka moczymy w bardzo zimnej wodzie przez 2 godziny. Dzięki temu mocniej przejdzie smakiem mieszanki przypraw, a po upieczeniu będzie soczysty. Następnie osuszamy mięso i przekładamy do dużej miski. Na marynatę mieszamy wszystkie składniki. Nacieramy nią wnętrze kurczaka oraz skórę z zewnątrz. Miskę zawijamy folią spożywczą. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Na nadzienie jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Boczek wędzony kroimy w kostkę, mieszamy z jabłkiem, nadziewamy kurczaka.
Na dno brytfanki wylewamy 2 łyżki oliwy, układamy na niej obok siebie 2 plastry boczku. Na plastrach układamy kurczaka na grzbiecie, pierś smarujemy resztą oliwy. Podlewamy 50 ml wody, przykrywamy. Pieczemy ok. godziny w 180 st., od czasu do czasu skrapiając wodą lub wytwarzającym się sosem.