Uda kacze pieczone w ciemnej zaprawie

Magazyn Kuchnia
15.12.2018 09:47
A A A
Kaczka pieczona w ciemnej zalewie

Kaczka pieczona w ciemnej zalewie (suhtterstock.com)

Uda kacze pieczone marynowane w ciemnej zaprawie przygotowanej z wina, cukru, galaretki porzeczkowej i przypraw są pełna smaku i aromatu.

Dla 6 osób
Oczekiwanie: 12 godzin
Przygotowanie: 80 minut

Uda kacze pieczone w ciemnej zaprawie - składniki:

6 ud kaczych
sól, pieprz
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
4 łyżki słodkiego czerwonego wina
3 łyżki oliwy
3 łyżeczki cukru
gałązki świeżego tymianku
2 łyżki galaretki porzeczkowej

Uda kacze pieczone w ciemnej zaprawie - przygotowanie:

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Sos sojowy mieszamy z winem i oliwą. Na patelni rozgrzewamy cukier, robimy karmel, uważając, by cukier się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia, rozrabiamy z przygotowanym wcześniej sosem. Uda wkładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy tymiankiem, smarujemy zaprawą karmelowo-sojową oraz galaretką porzeczkową. Wstawiamy na 12 godzin do lodówki, wyjmujemy godzinę przed pieczeniem. Pieczemy najpierw 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st., a następnie ok. 40 minut w 180 st., często polewając wytwarzającym się sosem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE