Marynowana na mokro pieczeń wieprzowa

Magazyn Kuchnia
14.12.2018 14:40
A A A
Marynowana na mokro pieczeń wieprzowa - z łopatki lub szynki

Marynowana na mokro pieczeń wieprzowa - z łopatki lub szynki (shutterstock.com)

Wieprzowa świąteczna pieczeń - szynka lub łopatka - to ozdoba bożonarodzeniowego stołu.

Na 12 porcji
Przygotowanie: 3 godziny
Oczekiwanie: 7 dni

Marynowana na mokro pieczeń wieprzowa - składniki:

30 g soli
łyżka cukru
10 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka nasion kolendry
5 jagód jałowca
3 liście laurowe
4 ząbki czosnku i cała główka
1 i 1/2-2 kg łopatki wieprzowej ze skórką i tłuszczem lub szynki
10 goździków
125 ml piwa
2 łyżki konfitury morelowej

Marynowana na mokro pieczeń wieprzowa - przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy sól, cukier, zmiażdżone ziele angielskie, kolendrę i jałowiec oraz pokruszone liście laurowe, podprażamy 1-2 minuty. Przyprawy łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciepłą mieszaniną dokładnie nacieramy mięso. Wkładamy do dużego naczynia, obciążamy (np. deską do krojenia) i przykrywamy pokrywką, odstawiamy w chłodne miejsce. Po kilku godzinach sprawdzamy, czy pojawił się sok. Jeśli jest go zbyt mało, zagotowujemy tyle wody, by wieprzowina była całkowicie przykryta zalewą, studzimy i zalewamy nią mięso. Pozostawiamy w marynacie przez 7 dni, codziennie odwracamy. Po tym czasie mięso osuszamy, nacinamy skórkę w kratkę, wbijamy goździki. Układamy w brytfannie skórką do spodu. Wlewamy 125 ml ciepłego piwa, pieczemy 75 minut w 200 st. Następnie mięso odwracamy, smarujemy konfiturą morelową, obok układamy przekrojoną główkę czosnku, zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy, aż wieprzowina będzie miękka (jeszcze 40-50 minut). Podajemy z dodatkiem pieczonego czosnku.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE