Pasztet z królika z żurawiną i pistacjami

Magazyn Kuchnia
14.12.2018 09:33
A A A
Pasztet z królikiem z pistacjami i żurawiną

Pasztet z królikiem z pistacjami i żurawiną (shutterstock.com)

Na święta warto przygotować coś wyjątkowego, np. pasztet z królikiem, z żurawiną i pistacjami

Na 12 porcji
Przygotowanie: 3 godziny 30 minut

Pasztet z królika z żurawiną i pistacjami - składniki:

tuszka królika (ok. 1300 g)
golonka wieprzowa (ok. 1300 g)
marchew
pietruszka
1/2 małego selera
60 g suszonych grzybów wcześniej namoczonych
3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
czerstwa kajzerka
120 ml mleka
500 g wątróbki z kurczaka
200 g słoniny
2 cebule
5 jajek
1/2 łyżki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
po 100 g suszonej żurawiny ekologicznej i wyłuskanych pistacji
smalec do formy
200 g tłustego wędzonego boczku

Pasztet z królika z żurawiną i pistacjami - przygotowanie:

Do dużego garnka wkładamy królika, golonkę, oczyszczone warzywa, namoczone grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy zimną wodą, wsypujemy łyżeczkę soli, gotujemy, aż mięso będzie miękkie (ok. 2 godzin). Mięso i warzywa wyjmujemy, studzimy, wywar zachowujemy. Kajzerkę moczymy w mleku. Wątróbki obgotowujemy ok. 4 minut we wrzątku. Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni, wrzucamy posiekane cebule, rumienimy. Ostudzone mięso z królika i golonki oddzielamy od kości, mielemy dwukrotnie w maszynce, dodając podsmażoną cebulę, wątróbkę, ostudzone warzywa i grzyby oraz odciśniętą kajzerkę. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z żurawiną i pistacjami. Dwie keksówki smarujemy smalcem, wykładamy boczkiem pokrojonym w cienkie plastry. Nakładamy masę, wyrównujemy i uklepujemy. Pieczemy ok. 70 minut w 180 st.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE