Francuskie rillettes z karkówki (pasztet z kawałkami mięsa)

Magazyn Kuchnia
13.12.2018 11:00
A A A
Francuskie rillettes, czyli smarowidło do pieczywa z kawałkami mięsa

Francuskie rillettes, czyli smarowidło do pieczywa z kawałkami mięsa (shutterstock.com)

Polecamy francuskie rillettes. Pod tą nazwą kryje się coś pomiędzy smalcem, a pasztetem z kawałkami mięsa.

Dla 10 osób
Przygotowanie: 4 godziny

Francuskie rillettes z karkówki - składniki:

800 g karkówki
400 g surowego boczku
cebula
3 ząbki czosnku
200 g smalcu
6 ziaren pieprzu
4 ziarna jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
250 ml białego wytrawnego wina
łyżka białego octu winnego
łyżka soli

Francuskie rillettes z karkówki - przygotowanie:

Karkówkę i boczek płuczemy w zimniej wodzie, kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm. Wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy obraną całą cebulę, ząbki czosnku, smalec, pieprz, jałowiec i ziele angielskie. Zalewamy wodą tak, by całość była przykryta. Zagotowujemy, szumujemy. Zmniejszamy płomień, gotujemy pod uchyloną pokrywką ok. 2 godziny. Wyjmujemy cebulę, ząbki czosnku i przyprawy. Zalewamy winem zmieszanym z octem winnym, wsypujemy sól, mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 godz. Po tym czasie w garnku powinno zostać tylko mięso, bez płynu. Wyjmujemy do miski i z grubsza blendujemy tak, by pozostały włókna mięsa. Nakładamy do wyparzonych słoików, zamykamy. Podajemy z pieczywem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE