Rolada wieprzowa z suszonymi owocami

Magazyn Kuchnia
12.12.2018 09:53
A A A
Rolada wieprzowa z suszonymi owocami

Rolada wieprzowa z suszonymi owocami (shutterstock.com)

Rolada wieprzowa nadziewana suszonymi owocami to klasyczne świąteczne danie. Można podawać ją na ciepło oraz pokrojoną w plasterki - jak wędlinę.

Dla 10-12 osób
Przygotowanie: 95 minut

Rolada wieprzowa z suszonymi owocami - składniki:

1,5 kg szynki wieprzowej
200 g niesolonej słoniny
50 g suszonych moreli
50 g suszonej żurawiny
50 g suszonych śliwek bez pestek
łyżka słodkiej mielonej papryki
łyżeczka ostrej mielonej papryki
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka płatków z suszonych pomidorów
łyżeczka suszonego rozmarynu
sól, pieprz

Rolada wieprzowa z suszonymi owocami - przygotowanie:

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Ostrym nożem rozkrawamy w taki sposób, by uzyskać prostokątny, duży płat. Nacieramy solą i pieprzem. Pośrodku mięsa układamy „ścieżkę” z wymieszanych suszonych owoców. Po obu stronach owoców układamy paski słoniny. Mięso ciasno rolujemy, związujemy bawełnianą nicią kuchenną. W miseczce mieszamy oba rodzaje papryki, kolendrę, płatki pomidorowe, rozmaryn i 1/2 łyżeczki pieprzu. Mieszanką ziołową nacieramy roladę z wierzchu. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Pieczemy ok. 75 minut w temp. 180 st., co kwadrans spryskując wodą, a potem wytwarzającym się sosem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE