Pasztet siekany z ozorków

Magazyn Kuchnia
11.12.2018 10:46
A A A
Pasztet z siekanymi ozorkami

Pasztet z siekanymi ozorkami (shutterstock.com)

Pasztet z siekanymi ozorkami wieprzowymi to ciekawa alternatywa dla klasycznego pasztetu.

Dla 12 osób
Przygotowanie: 120 minut

Pasztet siekany z ozorków - składniki:

500-600 g ozora wieprzowego (2 szt.)
400 g łopatki wieprzowej
200 g podgardla wieprzowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
250-300 g selera korzeniowego
400 g wątróbek drobiowych
3 jajka
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
masło do formy
sól, pieprz

Pasztet siekany z ozorków - przygotowanie:

Oczyszczone ozory, podgardle, łopatkę, obrane cebule i czosnek oraz ziele angielskie gotujemy ok. 40 minut w osolonej wodzie.
Dodajemy obrany, pokrojony na spore kawałki seler, gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy wątróbki, gotujemy jeszcze 15 minut. Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru, lekko studzimy. Na dużej desce siekamy ostrym nożem i rozrywamy widelcem na oddzielne włókna – pasztet ma mieć ziarnistą strukturę. Gdy posiekane mięso i warzywa ostygną, przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy połowę pietruszki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Foremkę keksówkę smarujemy dość grubo masłem, nakładamy masę, ubijamy ręką. Na wierzch wylewamy ok. 150 ml wywaru. Pieczemy 45 minut w temp. 180 st. Po wyjęciu z formy ozdabiamy resztą posiekanej natki.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE