Pieczony schab cielęcy z kostką

Magazyn Kuchnia
06.12.2018 09:31
A A A
Świąteczna pieczeń cielęca z kostką

Świąteczna pieczeń cielęca z kostką (shutterstock.com)

Pieczony schab cielęcy z kostką to bardzo efektowne danie. Warto takie mięso podać np. na bożonarodzeniowy obiad.

Dla 8 osób
Przygotowanie: 80 minut

Pieczony schab cielęcy z kostką - składniki:

1,3 kg schabu cielęcego z kostką
kwaśne jabłko
4 łyżki półpłynnego miodu
3 łyżki łagodnej musztardy
4 łyżki oliwy
30 ml brandy
sól, pieprz

Pieczony schab cielęcy z kostką - przygotowanie:

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne, miąższ drobno siekamy. Do słoika wkładamy miód, musztardę, oliwę i brandy, zakręcamy i mocno wstrząsamy. Powstałą zalewę mieszamy z rozdrobnionym jabłkiem i równomiernie pokrywamy nią mięso. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Zdejmujemy folię, mięso w marynacie wkładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy kilka łyżek wody, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., pieczemy ok. 70 minut, podlewając co jakiś czas wytwarzającym się sosem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub bułką.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE