Dla 5 osób
Przygotowanie 40 minut

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym - składniki:

500 g oczyszczonej dyni piżmowej
cebula
mała marchew
2 łyżki oliwy
łyżka masła
70 g świeżego imbiru
pomarańcza
800 ml rosołu drobiowego
150 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
sól
biały pieprz
nasiona dyni

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym - przygotowanie:

Dynię kroimy w małą kostkę. Cebulę i marchew obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy marchew i dynię, masło, smażymy 4 min. Imbir obieramy, siekamy, dodajemy do garnka. Z pomarańczy wyciskamy sok, skrapiamy nim warzywa w garnku, mieszamy. Zalewamy wrzącym rosołem, gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia, mieszając, wlewamy po trochu mleczko kokosowe. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Porcje posypujemy ziarnami dyni.