Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut

pâté de Provence - pasztet francuski - składniki:

250 ml rosołu
600 g wątróbek kurzych
cebula
200 g masła
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy • łyżeczka ziół prowansalskich • sól • pieprz

pâté de Provence - pasztet francuski - przygotowanie:

Rosół zagotowujemy w garnku. Wątróbki płuczemy w zimnej wodzie, osączamy, wkładamy do rosołu. Gotujemy, aż będą miękkie (ok. 20 minut). Wyjmujemy, studzimy. Cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na złoto na 2 łyżkach masła, dodajemy do wątróbek. Dodajemy gałkę muszkatołową, musztardę i zioła prowansalskie, przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem. Resztę masła rozpuszczamy w garnuszku, nie dopuszczając do zagotowania. Masę wątrobianą nakładamy do naczynia, z wierzchu zalewamy lekko wystudzonym masłem. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z bagietką.