Dla 4 osób, przygotowanie: 25 minut

Zupa migdałowa - składniki

litr mleka pełnotłustego • 8 łyżek cukru • łyżka cukru waniliowego • kawałek (ok. 5 cm) cynamonu • 15 dag płatków migdałowych • 50 ml śmietanki kremówki • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 50 g ciemnych rodzynek • 50 g rodzynek królewskich

Zupa migdałowa - sposób przygotowania 

Mleko zagotowujemy w garnku z dodatkiem cukru, cukru waniliowego, cynamonu i płatków migdałowych. Odstawiamy z ognia, wyjmujemy cynamon. W śmietance kremówce rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy cienką strużką do garnka z mlekiem, dokładnie mieszamy. Stawiamy na maleńkim ogniu, gotujemy, mieszając od dna, aż zupa zgęstnieje. Rozlewamy do miseczek, do każdej wkładamy trochę rodzynek.