Świąteczny bigos myśliwski

Magazyn Kuchnia
05.12.2018 14:31
A A A
Polski bigos myśliwski

Polski bigos myśliwski (shutterstock.com)

Bigos to tradycyjne polskie danie. Możecie przygotować je i na Boże Narodzenie, i na sylwestra, np. dodając świąteczne resztki wędlin oraz mięsiw.

Dla 15 osób
Przygotowanie: 3 godziny

Bigos myśliwski - składniki:

1 i 1/2 kg mieszanych mięs (golonka, żeberka wieprzowe, pręga wołowa)
2 i 1/2 kg kiszonej kapusty
150 g suszonych grzybów
200 g suszonych śliwek bez pestek
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren jałowca
800 g mieszanych wędlin (wędzony boczek, kiełbasa)
duża cebula
400 g słodkiej kapusty
125 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Bigos myśliwski - przygotowanie:

Mięsa gotujemy na półmiękko w małej ilości lekko osolonej wody. Dodajemy wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną, suszone grzyby, suszone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Gotujemy razem jeszcze około godziny. Na patelni podsmażamy wędliny i posiekaną cebulę na tłuszczu wytopionym z boczku, dodajemy do garnka. Świeżą kapustę drobno szatkujemy, także dodajemy do garnka. Przykrywamy i gotujemy, mieszając od dna, na malutkim ogniu ok. 30 minut. Wyjmujemy mięso, usuwamy kości, mięso kroimy i wkładamy z powrotem. Wlewamy wino, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE