Tort kanapkowy

Magazyn Kuchnia
06.12.2018 10:53
A A A
Tort kanapkowy

Tort kanapkowy (Shutterstock)

Kiedy w święta objemy się już rybami, pieczeniami czy sałatkami, sprawdzi się tort kanapkowy - na śniadanie w pierwszy lub drugi dzień świąt.

Dla 12 osób, przygotowanie: 30 minut

Tort kanapkowy - składniki

okrągły bochenek pszennego chleba bez polepszaczy • 100 g masła • łyżeczka suszonej bazylii • łyżeczka skórki otartej z cytryny • 4 jajka na twardo • 100 g startego parmezanu • 4 kiszone ogórki • 250 g kremowego serka śmietankowego • pęczek koperku • 150 g szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej, prosciutto) • sól • pieprz

Tort kanapkowy - sposób przygotowania

Ostrym nożem obieramy chleb ze skórki, po czym przekrawamy go na trzy blaty. Masło ucieramy z suszoną bazylią, skórką cytrynową i szczyptą soli. Jedną czwartą masła smarujemy pierwszy blat chlebowy. Na wierzchu układamy obok siebie plastry jajek na twardo. Środkowy blat smarujemy z obu stron kolejnymi ćwierciami masła, układamy na warstwie jajek. Oprószamy parmezanem, układamy obok siebie plasterki obranych kiszonych ogórków. Przykrywamy ostatnim plastrem chleba posmarowanym z jednej strony resztą masła.
Zawijamy w folię aluminiową, obciążamy, wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu smarujemy wierzch i boki serkiem śmietankowym, oprószamy solą i pieprzem. Boki obsypujemy sporą ilością posiekanego koperku, na wierzchu układamy dekoracyjnie kawałki szynki. Dekorujemy piórkami koperku.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE