Czekoladowe ciasto bezglutenowe

Magazyn Kuchnia
05.12.2018 10:20
A A A
Czekoladowe ciasto bezglutenowe

Czekoladowe ciasto bezglutenowe (Shutterstock)

Czekoladowe ciasto bezglutenowe to świąteczny przysmak dla tych, którzy unikają glutenu.

Dla 10 osób, przygotowanie: 45 minut

Czekoladowe ciasto bezglutenowe - składniki

220 g masła • 500 g czekolady 60-proc. • 6 dużych jajek • 3 łyżki cukru • olej do formy • ciemne kakao do posypania

Czekoladowe ciasto bezglutenowe - sposób przygotowania

Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy, mieszając, w kąpieli wodnej. Odstawiamy. Do miski wbijamy jajka, rozmącamy trzepaczką w kąpieli wodnej, aż masa będzie mieć temperaturę tylko trochę większą niż temperatura ciała. Miskę z podgrzaną masę jajeczną wyjmujemy z garnka z gorącą wodą, masę miksujemy 3-5 minut na najwyższych obrotach, aż stanie się bardzo puszysta i znacznie zwiększy swoją objętość. Lekko przestudzoną czekoladę z masłem oprószamy cukrem. Mieszając delikatnie, dodajemy po łyżce masy jajecznej. Keksówkę smarujemy cienko olejem, wkładamy ciasto. Blaszkę wstawiamy do dużej blachy. Nalewamy do niej ok. 4 cm gorącej wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. z włączonym termoobiegiem. Pieczemy 12 min. Szybko uchylamy drzwiczki piekarnika, formę z ciastem przykrywamy niezbyt szczelnie folia aluminiową i zamykamy piekarnik, starając się utracić jak najmniej ciepła. Pieczemy 12-15 minut, nie zmniejszając temperatury. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię, wynosimy w chłodne miejsce na kilka godzin (np. na noc). Delikatnie odwracamy formę do góry dnem, wyjmujemy ciasto na półmisek i oddzielamy papier. Posypujemy przez sitko ciemnym kakao. Przechowujemy w chłodzie, bo w temperaturze pokojowej ciasto mięknie i traci kształt.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE