Dla 5 osób, przygotowanie: 45 minut

Pasta z soczewicy - składniki

250 g zielonej soczewicy • łyżeczka suszonego cząbru • 3 liście laurowe • 6 ziaren ziela angielskiego • 1-2 ząbki czosnku • 2 łyżki siemienia lnianego • 4-5 łyżek oliwy • 3 łyżki posiekanych dowolnych orzechów • łyżeczka suszonego majeranku • sól • pieprz

Pasta z soczewicy - sposób przygotowania

Soczewicę zalewamy wodą, gotujemy z dodatkiem cząbru, liści laurowych, ziela angielskiego i łyżeczki soli. Osączamy, wyjmujemy przyprawy, trochę płynu zachowujemy. Studzimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Siemię lniane podprażamy na rozgrzanej patelni. Ostudzoną soczewicę miksujemy z czosnkiem, oliwą, siemieniem lnianym, orzechami i majerankiem. Jeśli dip jest zbyt zwarty, dodajemy 1-2 łyżki płynu z gotowania soczewicy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.