Ciastka migdałowe

Magazyn Kuchnia
02.12.2018 14:48
A A A
Ciastka migdałowe

Ciastka migdałowe (Shutterstock)

Te ciastka migdałowe są przepyszne! Intensywnie migdałowy smak przełamany jest w nich cytrusową nutą.

Na ok. 20 ciastek, przygotowanie: 35 minut

Ciastka migdałowe - składniki

170 g mielonych migdałów
50 g zmiażdżonych migdałów
2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
łyżeczka olejku migdałowego
łyżeczka skórki otartej z cytryny
100 g masła

LUKIER:
120 g cukru pudru
2-3 łyżki gęstej śmietany

Ciastka migdałowe - sposób przygotowania

Mielone migdały mieszamy w misce ze zmiażdżonymi migdałami, cukrem trzcinowym i proszkiem do pieczenia. Jajka rozmącamy z olejkiem migdałowym i skórką cytrynową. Mieszankę sypką szybko zagniatamy z masłem i jajkami na jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Wałkujemy na płacie papieru do pieczenia na grubość 6-8 mm, wykrawamy foremkami ciastka. Blachę do pieczenia wykładamy świeżym arkuszem papieru do pieczenia, delikatnie układamy ciastka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., pieczemy 15-20 minut. Wyjmujemy, studzimy na lnianej ściereczce. Lukier: cukier puder miksujemy ze śmietaną. Szybko krzepnącym lukrem ozdabiamy ciastka.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE