Dla 12 osób • Przygotowanie: 80 minut

Pasztet z soczewicy z komosą ryżową i orzechami - składniki

500 g zielonej soczewicy
100 g komosy ryżowej
100 g zmiażdżonych dowolnych orzechów
2 cebule
5 łyżek oliwy
łyżeczka mielonego kminku
łyżeczka mielonego pieprzu
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
łyżeczka suszonego rozmarynu
sól

Pasztet z soczewicy z komosą ryżową i orzechami - sposób przygotowania

Soczewicę i komosę ryżową gotujemy w osolonej wodzie według przepisu, osączamy, studzimy. Mieszamy z orzechami. Cebule siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie, dodajemy do masy wraz z kminkiem, pieprzem, papryką i rozmarynem. Przyprawiamy do smaku solą, miksujemy niezbyt dokładnie – masa powinna zachować lekko ziarnistą strukturę. Jeśli jest za bardzo zbita, możemy dodać kilka łyżek płynu z gotowania soczewicy. Nakładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, mocno uklepujemy, wierzch płytko nacinamy w kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st., pieczemy ok. 45 minut. Odstawiamy na kilka godzin (np. na noc) do zupełnego wystudzenia.