Łosoś z patelni - panierowany w sosie beszamelowym, podany z warzywnym spaghetti

Honorata Piwowarska
06.12.2018 07:37
A A A
Łosoś z patelni - panierowany w sosie beszamelowym, podany z warzywnym spaghetti

Łosoś z patelni - panierowany w sosie beszamelowym, podany z warzywnym spaghetti (M&K Duklas/duklas.pl)

Ma niezwykle pomysłową panierkę - z beszamelowego sosu! Dzięki niemu ma śmietanowy smak. Możemy do niego podać chrupiące spaghetti z warzyw


Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut

Łosoś z patelni - panierowany w sosie beszamelowym, podany z warzywnym spaghetti - składniki

1 kg filetów z łososia (bez skóry)
sól, pieprz (najlepiej biały) 
3 łyżki masła
olej do smażenia
750 ml wywaru warzywnego
90 g (pół szklanki) mąki
220 ml śmietany do zup
sok z cytryny
bułka tarta
Warzywne spaghetti:
2 cukinie
2 marchewki
por
łyżka masła
czarny pieprz

Łosoś z patelni - panierowany w sosie beszamelowym, podany z warzywnym spaghetti przygotowanie

Filety z łososia kroimy na nieduże kawałki. Nacieramy z obydwu stron solą i białym pieprzem. Odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i 2 łyżki oleju, układamy ryby, podlewamy łyżką wywaru warzywnego. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości.
Pozostałe masło topimy w rondlu, wsypujemy mąkę, mieszamy. Wlewamy resztę wywaru warzywnego, energicznie mieszamy trzepaczką. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Wlewamy śmietanę, mieszamy trzepaczką. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy, mieszając, aż sos odparuje i zgęstnieje. Przecedzamy przez sitko (najlepiej o małych oczkach). Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i białym pieprzem.
Sosem smarujemy kawałki łososia, odstawiamy w chłodne miejsce, by zastygł. Ryby obtaczamy w bułce tartej, układamy na rozgrzanym oleju i smażymy z obydwu stron. Osączamy z tłuszczu. Podajemy z resztą sosu beszamelowego i warzywnym spaghetti.

Warzywne spaghetti: warzywa czyścimy lub myjemy, kroimy w cienkie paseczki. Na patelnię wlewamy pół szklanki wody, dodajemy zimne masło, oprószamy solą i czarnym pieprzem. Wkładamy warzywa i dusimy na małym ogniu, aż lekko zmiękną.

UWAGA!
Łososia możemy też usmażyć w razowej panierce zamiast w bułce tartej: kilka kromek suchego razowego chleba słonecznikowego kroimy na kawałki, układamy na blaszce i suszymy w piekarniku. Rozdrabniamy blenderem razem z kilkoma łodyżkami natki. Panierką oblepiamy ryby.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE