Roladki śledziowe z czerwonym farszem

Magazyn Kuchnia
28.11.2018 11:30
A A A
Roladki śledziowe z farszem z suszonych śliwek, żurawiny i pomidorów

Roladki śledziowe z farszem z suszonych śliwek, żurawiny i pomidorów (Shutterstock)

Roladki śledziowe z farszem z suszonych śliwek, żurawiny i pomidorów zaskoczą was bogactwem smaków.

Dla 6 osób, przygotowanie: 20 minut

Roladki śledziowe z roladki śledziowe z farszem z suszonych śliwek, żurawiny i pomidorów

8 filetów śledziowych (matiasów)
60 g suszonych śliwek bez pestek
60 g osączonych suszonych pomidorów z oleju
60 g suszonej żurawiny
mała czerwona cebula
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
3 łyżki oliwy
2 goździki
grubo mielony pieprz
ostra mielona papryka
2 łyżki posiekanego koperku

Roladki śledziowe z roladki śledziowe z farszem z suszonych śliwek, żurawiny i pomidorów - sposób przygotowania

Filety płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Śliwki kroimy drobno, podobnie jak pomidory w oleju. Żurawinę siekamy ostrym nożem na desce kuchennej. Cebulę obieramy, drobno siekamy. W miseczce łączymy śliwki, pomidory, żurawinę i cebulę, skrapiamy olejem z suszonych pomidorów zmieszanym z oliwą. Goździki rozcieramy na proszek, dodajemy do farszu. Przyprawiamy do smaku ostrą papryką i pieprzem. Na każdym płacie śledziowym rozprowadzamy trochę nadzienia, rolujemy, układamy ozdobnie na półmisku. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE