Terrina z łososia z twarożkiem

Magazyn Kuchnia
27.11.2018 11:16
A A A
Terrina z łososia z twarożkiem

Terrina z łososia z twarożkiem (Shutterstock)

Elegancka przystawka w sam raz na wigilijny stół - terrina z łososia z twarożkiem.

Dla 6 osób, przygotowanie: 80 minut

Terrina z łososia z twarożkiem - składniki

200 g wędzonego łososia
500 g filetu z łososia
100 g kremowego twarożku śmietankowego
250 ml śmietanki kremówki
łyżka soku z cytryny i skórka otarta z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku plus kilka listków do dekoracji
2 białka
sól
biały pieprz
łyżka marynowanego czerwonego pieprzu

Terrina z łososia z twarożkiem - sposób przygotowania

Dno i boki niewielkiego prostokątnego naczynia żaroodpornego z pokrywką wykładamy cienkimi plastrami wędzonego łososia. Filet ze świeżego łososia mielemy w maszynce, łączymy z twarożkiem. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do ryby. Skrapiamy sokiem cytryny, dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z resztą składników. Masę nakładamy do przygotowanej formy. Wyrównujemy wierzch, przykrywamy. Do głębokiej blachy nalewamy tyle ciepłej wody, aby sięgała do połowy formy z terriną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., pieczemy w kąpieli wodnej ok. 50 minut. Wyjmujemy, wynosimy w chłodne miejsce. Kiedy zupełnie ostygnie, wyjmujemy na półmisek, dekorujemy marynowanym pieprzem, listkami koperku i skórką otartą z cytryny.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE