Na 40 sztuk
Przygotowanie 40 minut

Ciasteczka na choinkę - składniki:

150 g zimnego masła
200 g mąki
2 ugotowane żółtka
60 g zmielonych orzechów laskowych
łyżeczka przyprawy do pierników
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki cukru kandyzowanego
mąka do podsypania i do blachy
białko
cukier rafinada do posypania

Ciasteczka na choinkę - przygotowanie:

Masło siekamy nożem razem z mąką i ugotowanymi żółtkami. Dodajemy zmielone orzechy, przyprawę do pierników, cukier puder i cukier kandyzowany, zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą, odstawiamy na godzinę do lodówki. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość 4-5 mm, wykrawamy foremkami ciasteczka. W niektórych robimy wykałaczką dziurki – po upieczeniu będzie można przewlec przez nie ozdobny sznureczek i powiesić na choince. Układamy na oprószonej mąką blasze, smarujemy białkiem, posypujemy cukrem rafinadą. Pieczemy 15-18 minut w temp. 180 st., aż się zarumienią.