Korzenne pierniczki szwedzkie

Magazyn Kuchnia
22.11.2018 18:16
A A A
Korzenne pierniczki szwedzkie

Korzenne pierniczki szwedzkie (shutterstock.com)

Korzenne pierniki to świetny pomysł na prezent.

Na 100 sztuk
Przygotowanie 60 minut

Korzenne pierniczki szwedzkie - składniki:

250 g masła
280 g płynnego miodu
170 g cukru
2 łyżki mielonego cynamonu
łyżka mielonego kardamonu
łyżka mielonych goździków
łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1-2 torebki herbaty miętowej
łyżeczka sody oczyszczonej
ok. 1,5 kg mąki plus mąka do podsypania

Korzenne pierniczki szwedzkie - przygotowanie:

Masło i miód rozpuszczamy w rondlu, mocno podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Do dużego naczynia wsypujemy cukier, cynamon, kardamon, goździki, imbir, pieprz i herbatę miętową wyjętą z torebek. Wlewamy masło z miodem, dokładnie mieszamy. Wlewamy ok. 200 ml letniej wody, mieszamy jeszcze raz. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą oczyszczoną, dodajemy do ostudzonej mieszaniny i drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto (będzie rzadkie, ale zgęstnieje). Naczynie ściśle przykrywamy folią, żeby odciąć dostęp powietrza, wstawiamy do lodówki na 24-48 godzin. Po tym czasie wyjmujemy i lekko wyrabiamy ciasto na posypanej mąką stolnicy. Dzielimy na kilka części. Każdą wałkujemy na płacie folii na grubość 2-3 mm. Wykrawamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 4-6 minut na środkowej półce w piekarniku w temp. 200 st.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE