Tatar ze śledzia z porem i imbirem - składniki

6 płatów śledziowych
1/2 pora (małego)
czubata łyżka startego imbiru
łyżeczka wasabi
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 limonki
1,5 łyżki teriyaki
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru

Tatar ze śledzia z porem i imbirem - przygotowanie

Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie minimum 3 godziny, przynajmniej raz ją wymieniając. Osączamy je na sicie.

Umytego pora przecinamy na pół i kroimy w bardzo drobną kostkę.

W miseczce łączymy świeżo starty imbir, wasabi, sos sojowy, sok z?limonki i teriyaki. Rozcieramy składniki i ewentualnie lekko dosładzamy.

Śledzie kroimy w drobną kostkę, dodajemy por i zalewamy całość sosem. Mieszamy delikatnie, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Podajemy na zimno z ciemnym ziarnistym pieczywem. W lodówce wytrzymają 5-6 dni.