Gęś nadziewana gruszkami, żurawiną i tymiankiem - składniki

Dla 10 osób • Przygotowanie: 4 godziny • Oczekiwanie: 12 plus 6 plus 12 godzin

mrożona gęś (ok. 3,5-4 kg)
sól i mielony pieprz
gałązki tymianku
4-5 gruszek
170-200 g surowego wędzonego boczku
szklanka świeżej żurawiny
łyżka masła
2 łyżki miodu
3 goździki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach

Gęś nadziewana gruszkami, żurawiną i tymiankiem - przygotowanie

Gęś rozmrażamy przez noc, na drugi dzień myjemy ją, wycinamy kuper i sadło (zachowujemy je, będą potrzebne do przygotowania smalcu). Gęś zalewamy zimną wodą i?odstawiamy na minimum 6?godzin.

Osuszamy ją ręcznikiem papierowym i porządnie nacieramy wewnątrz i na zewnątrz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do środka gęsi wkładamy garść świeżego tymianku, a kilkoma gałązkami obkładamy gęś z zewnątrz i?związujemy. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i dajemy jej odpocząć kolejną noc (przechowujemy w zimnym miejscu).

Na farsz wycięte poprzednio sadło i tłuste części kupra kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka, dolewamy 2 łyżki wody. Na małym gazie podgrzewamy całość, co jakiś czas mieszając, by wytopić jak najwięcej tłuszczu.

Obieramy gruszki i kroimy je na ćwiartki. Boczek kroimy w paski i przesmażamy na łyżce wytopionego wcześniej gęsiego smalcu. Ma być rumiany i pachnący. Studzimy go i przekładamy do gruszek.

Świeżą żurawinę myjemy, przebieramy, lekko rozgniatamy widelcem lub nakłuwamy każdą żurawinową kulkę (rozgniecenie lub przekłucie żurawiny spowoduje, że?w trakcie gotowania nie będzie pękać i pryskać). Zalewamy 250 ml wody i gotujemy na średnim ogniu. Po 10-15 minutach gotowania odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, przerzucamy do niego żurawinę i zalewamy 2 łyżkami miodu. Delikatnie mieszamy. Dusimy, aż?owoce zmiękną (mniej więcej 7-8 minut). Lekko studzimy i przekładamy do gruszek i boczku. Mieszamy.

W moździerzu ucieramy goździki i ziarna pieprzu, przesypujemy do przygotowanego farszu i delikatnie mieszamy. Faszerujemy gęś gruszkami z boczkiem, staramy się wcisnąć jak najwięcej owoców. Zszywamy lub zabezpieczamy wykałaczkami tak, by?nic ze środka nie wypadło. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. i do gorącego wkładamy gęś, układając ją w naczyniu do pieczenia piersią do?dołu. Polewamy smalcem gęsim i pieczemy ok. 3 godzin. W połowie pieczenia odwracamy, by równo się dopiekła z każdej strony.

Gęś pieczona według przepisu Mariety Mareckiej będzie przebojem świątecznego obiadu.Gęś pieczona według przepisu Mariety Mareckiej będzie przebojem świątecznego obiadu. Miód Malina Studio

RADA MARIETY

Jeśli skórka się mocno przypieka, na ostatnie 30?minut możemy odrobinę zmniejszyć temperaturę, ale zazwyczaj nie jest to konieczne. Wtedy też obkładamy ją pozostałymi owocami, które dogotowują się już w powstającym sosie.