Sernik ze słonym karmelem - składniki

Dla 18 osób • Przygotowanie: 2 godziny

Spód:
100 g orzechów włoskich
120 g ciasteczek owsianych lub pełnoziarnistych (digestive)
2 łyżki cukru trzcinowego
90 g masła
Masa serowa:
500 g twarogu śmietankowego (u mnie ze Strzałkowa)
200 g drobnego cukru do wypieków
laska wanilii
skórka i sok z 1/2 cytryny
4 jaja
budyń waniliowy
250 ml śmietanki kremówki 36%
szczypta soli

Sernik ze słonym karmelem - przygotowanie

Na ciasto: 60-80 g orzechów włoskich 7 łyżek cukru trzcinowego szczypta soli od 1/2 do 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%

Na spód: orzechy mielemy na gruby żwirek, podobnie ciastka. Wsypujemy razem do miski, dodajemy cukier trzcinowy. Masło roztapiamy, studzimy, zalewamy składniki w misce. Dobrze mieszamy i wykładamy do formy (tortownicy o?średnicy 26 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Rozkładamy masę, dobrze dociskając ją do?dna i wyrównując powierzchnię.

Na masę serową twaróg śmietankowy mielemy w maszynce lub w malakserze. Dodajemy cukier, ziarna z laski wanilii, skórkę i sok z cytryny, miksujemy. Białka oddzielamy od żółtek, żółtka dodajemy do masy serowej, miksujemy nadal, stopniowo dosypując budyń.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, partiami dodajemy do masy serowej, mieszamy delikatnie łopatką. Na koniec ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i znów partiami dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170°C. Pieczemy 1?godzinę i 20 minut, aż wierzch będzie ścięty i zrumieniony.

Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami ok. 20 minut, wyjmujemy i schładzamy na zewnątrz. Gdy zupełnie wystygnie, wstawiamy na noc do lodówki. Można przykryć go folią, żeby nie chłonął zapachów z lodówki.

Na wierzch na suchej patelni prażymy dość krótko orzechy, by zrobiły się lekko rumiane i zaczęły pachnieć, studzimy. W rondelku na małym gazie rozpuszczamy cukier trzcinowy ze szczyptą soli. Nie mieszamy, tylko lekko potrząsamy rondelkiem, tak by się cały rozpuścił (uważamy, by się nie spalił!). Wyłączamy gaz i do płynnego cukru stopniowo dolewamy śmietankę, mieszając. Przestajemy dolewać, gdy sos będzie miał już odpowiednią gęstość (uwaga – po ostudzeniu karmel jeszcze zgęstnieje).

Wystudzony karmel wylewamy na wierzch sernika i obsypujemy całość uprażonymi orzechami. Chłodzimy 20-30 minut.

Przepis Mariety Mareckiej autorki serii książek ABC Gotowania