Pieczeń z łopatki wieprzowej z czosnkiem, rozmarynem i marchewką - składniki

Dla 4 osób • Przygotowanie: 2 godziny • Oczekiwanie 12 godz. 

800 g łopatki wieprzowej
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 
łyżeczka ziaren kolendry
3 łyżki sosu sojowego
5 ząbków czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 duże marchewki
2 ziarna ziela angielskiego
4 łyżki oliwy
2 łyżki oleju lub smalcu
2 łyżki miodu

Pieczeń z łopatki wieprzowej z czosnkiem, rozmarynem i marchewką - przygotowanie

Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W moździerzu ucieramy pieprz i kolendrę i tą mieszanką porządnie nacieramy mięso ze wszystkich stron. Wkładamy do sporego i mocnego worka foliowego (przyprawy lepiej oblepią w nim mięso) i wlewamy sos sojowy. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do łopatki, dokładamy 2 gałązki rozmarynu. Marchewki myjemy, suszymy i kroimy na grubsze plastry na ukos. Dodajemy do wieprzowiny, wsypujemy ziele angielskie i całość podlewamy 2 łyżkami oliwy. Zamykamy worek, jeszcze raz masujemy całość przez folię i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

Łopatkę oczyszczamy z plastrów czosnku i rozmarynu. Rozgrzewamy na patelni 2?łyżki oliwy i przesmażamy mięso z każdej strony na brązowy kolor.

Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju, wkładamy połowę marchewek i część czosnku, układamy na tym mięso. Wkładamy resztę marchewek, czosnku i to, co zostało z?marynaty. Oblewamy 2 łyżkami miodu, przykrywamy i pieczemy 1,5 godziny. Na ostatnie 10 minut pieczenia można odkryć naczynie, żeby odparować lekko płyn i zrumienić pieczeń.

Przepis Mariety Mareckiej autorki serii książek ABC gotowania