Makowy tort à la Sacher - składniki

Dla 10 osób • Przygotowanie: 70 minut

850 g masy makowej do łamańców
4 łyżki kaszy manny
6 jajek
szczypta soli
słoik konfitury morelowej lub malinowej
kuwertura czekoladowa:
125 ml śmietany 30 lub 36-proc.
50 g masła
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki likieru morelowego lub malinowego

Makowy tort à la Sacher - przygotowanie

Masę makową mieszamy z kaszą manną. Żółtka dokładnie ucieramy na puszystą masę (5-7 minut). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy makowej najpierw przelewamy żółtka, mieszamy, a potem dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy.

Przekładamy do tortownicy o śr. 21 cm i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Na dnie piekarnika ustawiamy rondel z wodą i pieczemy 40 minut. Dobrze studzimy i kroimy na dwa blaty. Każdy smarujemy konfiturą morelową, układamy jeden na drugim. Ciasto możemy upiec 1-2 dni wcześniej (w tym czasie stężeje).

Na kuwerturę: do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy, mieszając, aż polewa będzie lśniąca. Zdejmujemy z ognia, wlewamy likier morelowy i mieszamy. Polewamy torcik. Schładzamy.