Szynka w słodkiej skorupce z pieprzem

Magazyn Kuchnia
04.12.2018 12:21
A A A
Szynka w słodkiej miodowej skorupce z pieprzem

Szynka w słodkiej miodowej skorupce z pieprzem (shutterstock.com)

Jedną z tradycyjnych bożonarodzeniowych pieczeni jest świąteczna szynka. Spróbujcie tej z pieprzową słodką skorupką.

Dla 6 osób
Przygotowanie: 75 minut
Oczekiwanie: 1-3 dni

Szynka w słodkiej skorupce z pieprzem - składniki:

łyżka soli zmiękczającej mięso
4 ziarna pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
1/3 łyżeczki cukru
liść laurowy
1 kg szynki wieprzowej
250 ml bulionu mięsnego
4 łyżki półpłynnego miodu
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki marynowanych ziaren czerwonego pieprzu

Szynka w słodkiej skorupce z pieprzem - przygotowanie: 

Sól zmiękczającą mieszamy z rozgniecionym pieprzem, zielem angielskim i goździkami, dodajemy cukier i pokruszony liść laurowy. Mieszanką nacieramy szynkę, układamy w kamionkowym naczyniu.
Przykrywamy, odstawiamy na 1-3 dni w chłodne miejsce. Wyjmujemy, osuszamy papierem kuchennym. Nacinamy płytko wierzch. Wkładamy do brytfanki, podlewamy bulionem. Pieczemy około godziny w temp. 200 st, polewając bulionem.
Na 20 minut przed końcem pieczenia smarujemy mięso miodem wymieszanym z cukrem pudrem, a na wierzchu układamy marynowany pieprz.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE