Dla 8 osób
Przygotowanie: 65 minut

Francuska czekoladowa kłoda - składniki:

Ciasto:
4 białka
szczypta soli
100 g cukru
8 żółtek
80 g mąki tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
40 g kakao
łyżeczka masła do papieru
Krem:
250 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka esencji waniliowej
Dodatki:
cukier puder
100 g gorzkiej czekolady
łyżka słodkiej śmietanki

Francuska czekoladowa kłoda - przygotowanie:

Białka ubijamy z solą na sztywno. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka. Oprószamy masę mieszanką przesianych mąk i kakao, delikatnie mieszamy. Arkusz papieru do pieczenia smarujemy masłem, układamy na dużej, płaskiej blasze. Równomiernie rozprowadzamy ciasto tak, by powstał prostokąt. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., pieczemy 10-12 minut. Lnianą ściereczkę oprószamy cukrem pudrem, kładziemy na niej gotowe, ciepłe ciasto papierem do wierzchu, papier ostrożnie zdejmujemy. Rolujemy ciasto po długości razem ze ściereczką i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i esencją waniliową, odwijamy biszkopt ze ściereczki, smarujemy połową kremu. Zwijamy roladę, smarujemy resztą kremu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką, studzimy, oblewamy ciasto, wynosimy w chłodne miejsce. Gdy polewa zastygnie, oprószamy cukrem pudrem.