Piegus w migdałowym płaszczyku

Magazyn Kuchnia
29.11.2018 09:57
A A A
Piegus w migdałowym płaszczyku

Piegus w migdałowym płaszczyku (shutterstock.com)

Piegus w migdałowym płaszczyku to błyskawiczna wersja ciasta z makiem.

Dla 10 osób
Przygotowanie: 60 minut

Piegus w migdałowym płaszczyku - składniki:

250 g masła
300 g cukru
4 jajka
200 g mąki
100 g mielonych migdałów
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
150 g suchego maku
250 ml mleka
3 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
kilka kropel olejku pomarańczowego
masło do formy
200 g płatków migdałowych

Piegus w migdałowym płaszczyku - przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, rozcieramy razem. Dodajemy mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i makiem, dalej ucieramy. Wlewamy mleko i kilka kropli olejku pomarańczowego, rozcieramy. Dodajemy kandyzowaną skórkę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z ciastem. Formę do pieczenia smarujemy masłem, nakładamy ciasto. Posypujemy grubą warstwą płatków migdałowych. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180-200 st.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE