Ciasto makowo-serowe z sosem malinowym - składniki

Dla 12 osób • przygotowanie: 100 minut

Ciasto serowe:
5 jajek
150 g cukru
1 kg sera twarogowego 
3 łyżki oleju
budyń waniliowy (60 g)
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z pomarańczy

Masa makowa:
70 minut 
350 g maku
625 ml mleka
100 g rodzynek
2 łyżki rumu
3 jajka
80 g cukru pudru
200 g masła
4 łyżki miodu
50 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej (usmażonej)

Ciasto makowe:
5 jajek
100 g cukru
3 łyżki oleju
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos malinowy: 250 g mrożonych malin 1 łyżka cukru

Ciasto makowo-serowe z sosem malinowym - przygotowanie

Na ciasto serowe: jajka i cukier dokładnie ucieramy, powoli dodajemy ser twarogowy i olej, a potem wymieszane ze sobą budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy skórkę pomarańczową.

Na masę makową: mak zalewamy wodą, zbieramy łyżką zanieczyszczenia i odcedzamy mak. Mleko gotujemy i wrzącym zalewamy mak w rondlu. Gotujemy na małym ogniu 15-20 minut. Rodzynki płuczemy, zalewamy rumem, przykrywamy i odstawiamy. Żółtka ucieramy z połową cukru pudru. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy pozostały cukier puder. Gdy mak mocno napęcznieje, odcedzamy go i mielemy 2-3 razy przez maszynkę z bardzo gęstym sitkiem. Masło roztapiamy z miodem i po lekkim ostudzeniu wlewamy do maku, dokładnie ucieramy. Nie przerywając mieszania, dodajemy utarte żółtka, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki wraz z rumem. Gdy składniki się połączą, dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. 

Na ciasto makowe: do jajek z cukrem wlewamy olej i dodajemy po łyżce masę makową. Mieszamy, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wylewamy 3 łyżki ciasta serowego, na nie trzy łyżki ciasta makowego i tak do końca (utworzą się warstwy). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, wkładamy tortownicę z ciastem i pieczemy 60-70 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Na sos malinowy: owoce (nie rozmrażamy) wolno podgrzewamy. Wsypujemy cukier, mieszamy. Gotujemy, aż zgęstnieją. Przecieramy przez sito. Gdy sos zacznie tężeć, polewamy nim ciasto.