Dla 5 osób
Przygotowanie: 45 minut

Sałatka pieczarkowa - składniki

600 g pieczarek
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
2 łyżki masła
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki curry
duża szczypta kurkumy
2-3 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz

Sałatka pieczarkowa - przygotowanie

Pieczarki czyścimy, kroimy w kawałki. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem, wrzucamy cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Wsypujemy pieczarki, smażymy ok. 5 minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Posypujemy plasterkami czosnku, szczypiorkiem i tymiankiem, oprószamy curry i kurkumą. Mieszamy delikatnie, smażymy, aż odparują. Dodajemy śmietanę, mieszamy i podsmażamy razem minutę. Przyprawiamy solą i pieprzem.