Kremowa zupa z łososia

Magazyn Kuchnia
25.11.2018 16:09
A A A
Kremowa zupa z łososia

Kremowa zupa z łososia (Shutterstock)

Kremowa zupa z łososia - nowy pomysł na wilijne menu.

Dla 6 osób, przygotowanie: 50 minut

Kremowa zupa z łososia - składniki:

2 cebule
300 g marchwi
3 łyżki oleju
5 ziemniaków
1,5 l bulionu warzywnego
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
500 g filetu z łososia
łyżka mąki
100 ml mleka pełnotłustego
100 ml śmietanki kremówki
200 g wędzonego łososia
świeży tymianek
pieprz
sól

Kremowa zupa z łososia - sposób przygotowania:

Cebule i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem, podsmażamy, mieszając, ok. 10 minut. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 5 minut razem. Zalewamy gorącym bulionem, wkładamy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Łososia płuczemy w zimnej wodzie, dzielimy na małe kawałki, wkładamy do zupy. Gotujemy 8-10 min (aż ryba będzie miękka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia. Mąkę rozprowadzamy w mleku wymieszanym ze śmietaną, dodajemy kilka łyżek zupy, mieszamy. Wlewamy cienką strużką do zupy, energicznie mieszając. Mocno podgrzewamy, ale już nie gotujemy. Miksujemy zupę krótko, by zachować kawałki warzyw i nadać jej kremową konsystencję. Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem, wkładamy do zupy kawałeczki wędzonego łososia.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE