Dla 12 osób
Przygotowanie: 2 godziny

Niemiecka strucla Stollen - składniki:

200 g masła
100 ml mleka
80 g cukru
500 g mąki tortowej
40 g drożdży
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 żółtka
80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
120 g płatków migdałowych
100 g rodzynek
100 g suszonych moreli
marcepan:
200 g masy marcepanowej
35 g kandyzowanej skórki cytrynowej
oraz:
100 g masła
cukier puder

Niemiecka strucla Stollen - przygotowanie:

Roztapiamy masło, odstawiamy, by ostygło. Mleko podgrzewamy do temperatury ciała, wsypujemy 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, wkruszamy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Resztę mąkę i cukru wsypujemy do miski, dodajemy cukier waniliowy, sól i żółtka i podrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Po 10 min wsypujemy posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową i płatki migdałowe. Nie przerywając wyrabiania, wlewamy małymi porcjami ostudzone masło. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki, wsypujemy rodzynki i pokrojone w kostkę suszone morele, wyrabiamy minutę. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Marcepan: masę marcepanową wyrabiamy minutę w miseczce, kiedy stanie się plastyczna, dodajemy posiekaną skórkę cytrynową, zagniatamy. Formujemy wałek o długości blaszki, w której ciasto będzie pieczone. Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy do środka, by pozbyć się wytworzonego gazu. Formujemy prostokąt. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto. Pośrodku kładziemy wałek z marcepanu, przykrywamy go zwisającym z boków ciastem i zlepiamy. Z jednej strony ciasto nieco spłaszczamy ręką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., pieczemy ok. 50 minut. Roztapiamy połowę dodatkowego masła, smarujemy nim gorący stollen i oprószamy cukrem pudrem. Ciasto odstawiamy na ok. 12 godz. Ścieramy nadmiar cukru, rozpuszczamy resztę masła, smarujemy ciasto i oprószamy cukrem pudrem.