Dla 5 osób, przygotowanie: 70 minut

Pulpeciki rybne z warzywami - składniki:

500 g filetu z morskiej ryby
czerstwa bułka
2 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
litr bulionu warzywnego
4 pomidory
5 łodyg selera naciowego
strąk czerwonej papryki
strąk żółtej papryki
mały por
65 ml oleju
40 g koncentratu pomidorowego
natka pietruszki do dekoracji
sól
pieprz

Pulpeciki rybne z warzywami - sposób przygotowania:

Filet rybny mielemy w maszynce wraz z czerstwą bułką. Do masy dodajemy jajka i posiekaną natkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Zagotowujemy bulion warzywny, wkładamy pulpeciki, gotujemy na malutkim ogniu 25 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę. Seler naciowy czyścimy, kroimy na plasterki. Papryki myjemy, czyścimy, kroimy w małą kostkę. Por czyścimy, kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy warzywa, przesmażamy razem, mieszając,
ok. 25 minut (aż warzywa będą prawie miękkie). Mieszamy z koncentratem pomidorowym rozmieszanym z 5 łyżkami gorącej wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzchu układamy pulpeciki, delikatnie je wciskając w warzywa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st., zapiekamy ok. 15 minut. Dekorujemy natką.