Dla 4 osób, przygotowanie 40 minut

Okoń morski w miodzie z papryką - składniki:

4 okonie morskie równej wielkości
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oliwy
pół małego strąka czerwonej papryki
pół małego strąka zielonej papryki
sól
pieprz

Okoń morski w miodzie z papryką - sposób przygotowania:

Ryby bardzo dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i od środka. Ocet jabłkowy, miód i oliwę wlewamy do małego słoika, zakręcamy i energicznie wstrząsamy, aż składniki się połączą. Oba rodzaje papryki czyścimy, myjemy i drobno siekamy. Mieszamy z zaprawą miodową. Okonie układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy marynatą, wstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy 30 minut w temp. 220 st.