Świąteczny majonez wege - składniki

Na 2 słoiki po 250-300 ml
Przygotowanie: 10 minut


125 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy (to trochę mniej, niż z reguły jest w jednej puszce)
2 łyżeczki octu
1/2 ząbka czosnku
3/4 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki soli
spora szczypta czarnego pieprzu
375 ml oleju bezsmakowego
mały upieczony burak
2-3 łyżeczki kaparów
1-2 łyżeczki chrzanu

Świąteczny majonez - przygotowanie

1

Aquafabę, ocet, czosnek, musztardę, sól i pieprz wkładamy do wysokiego naczynia blendera i miksujemy ok. minuty na najwyższych obrotach, aż porządnie się spienią.

2

Następnie stopniowo wlewamy olej – strumień nie musi być bardzo cienki, ale powinien być równy. Pod koniec dolewania oleju majonez nagle zacznie gęstnieć.

3

Do gotowego gęstego majonezu dodajemy buraka, kapary oraz chrzan i ponownie krótko blendujemy. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej chrzanu.

4

Gotowy majonez przekładamy do słoika. Doskonale smakuje z pasztetami, pieczeniami, smażonymi grzybami lub po prostu z pieczywem.