Dla 8 osób
Przygotowanie: 50 minut

Barszcz z uszkami - składniki:

Barszcz:
2 kg buraków
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
50 g suszonych borowików
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
sok cytrynowy
Uszka:
60 g suszonych grzybów
150 g łagodnej kiszonej kapusty
cebula
łyżeczka masła
500 g mąki
jajko
125 ml ciepłej wody
sól, pieprz

Wigilijny barszcz z uszkami - przygotowanie:

Buraki obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy w garnku wodą tak, by były przykryte. Zagotowujemy, gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy razem 5 minut, odstawiamy na 24 godz. Namaczamy suszone borowiki w niewielkiej ilości ciepłej wody, gotujemy do miękkości, studzimy, kroimy w paski. Wywar zachowujemy. Barszcz przecedzamy, doprawiamy do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym. Do barszczu wlewamy wywar, w którym gotowały się grzyby, wkładamy pokrojone borowiki. Podgrzewamy mocno razem, nie gotujemy. Podajemy z uszkami.
Uszka: suszone grzyby i kapustę wkładamy do garnka, zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 2-3 godziny. Co jakiś czas mieszamy. Gotujemy do miękkości, mielemy w maszynce wraz z cebulą zeszkloną na łyżeczce masła. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy ze szczyptą soli. Wbijamy jajko, wlewamy wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy cienko, wykrawamy kółeczka małą szklanką. Na każdym kładziemy trochę farszu, zlepiamy uszka. Gotujemy w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia.