Dla 8 osób
Przygotowanie: 70 minut

Kluski z makiem i miodem - składniki:

280 g maku
litr mleka
laska wanilii
150 g rodzynek
150 g półpłynnego miodu
100 g płatków migdałowych
100 g mielonych orzechów laskowych
40 ml rumu
400 g makaronu wstążki
sól

Kluski z makiem i miodem - przygotowanie:

Mak płuczemy, osączamy, wkładamy do garnka, zalewamy wrzącym mlekiem. Dodajemy laskę wanilii, gotujemy 25 minut na minimalnym ogniu. Osączamy na gęstym sicie, wyjmujemy wanilię, mielemy trzy razy w maszynce z drobnym sitkiem. Rodzynki
przelewamy wrzątkiem, odciskamy. Do maku dodajemy miód, płatki migdałowe, orzechy i rodzynki. Wykładamy na patelnię, przesmażamy, mieszając, 5 minut. Zdejmujemy z ognia, skrapiamy rumem, mieszamy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Odcedzony, gorący, podajemy z masą makową.